Glaslatten

Glaslatten

Wat is een glaslat?

Glaslatten zijn latten die je op het kozijn plaatst. Een glaslat kan van hout zijn maar ook van aluminium of kunststof. De functie in de latten zorgen ervoor dat het raam op de juiste plek wordt vast gehouden. Het is een bevestiging lat. Door de schuine bovenkant van de latten geeft het een strakke afwerking. De meest gekozen glaslat is een glaslat van hardhout. Hardhout is van stevig materiaal en je altijd weer schuren en lakken. Ook is hout de meest duurzame keuze. Naast normale glaslatten zijn er ook glaslatten verkrijgbaar met ventilatie. De lengte van onze glaslatten is variërend  van 210 cm, 240 cm of 270 cm, 90% van ons aanbod is 270 cm. 
 
Grenen glaslat; 10mm x 19mm x 2700mm; €2,-
Glaslat 10x19x2700
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Grenen glaslat; 12mm x 32mm x 2700mm; €2,-
Glaslat 12x32x2700
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Grenen glaslat
Glaslat 13x23x2100
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Glaslat
Glaslat 13x26x2700
(0)
€ 4,00
Prijs per stuk
Grenen glaslat
Glaslat 13x28x2700
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Hardhouten wit gegronde glaslat
Glaslat 14x19x2400
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Glaslat
Glaslat 14x23x2700
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Grenen glaslat
Glaslat 14x43x3000
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Glaslat 9x22x2400
Glaslat 9x22x2400
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Grenen glaslat; 9mm x 27mm x 2700mm; €2,-
Glaslat 9x27x2700
(0)
€ 3,00
Prijs per stuk
Glas-hoeklat
Glaslat-hoeklat 12x12x2700
(0)
€ 2,00
Prijs per stuk

Welke glaslat heb ik nodig?

Hoe bepaal je welke glaslat je nodig hebt? Om te beginnen zijn er verschillende soorten glaslatten namelijk: 

De standaard glaslatten: 

Zoals hierboven vernoemd, standaard glaslatten functioneren om glas vast te zetten in het raamkozijn. Je vindt de latten aan de bovenzijde maar ook aan de zijkant van het raamwerk. De standaard glaslatten herken je meestal een een hun rechte zijde en een één schuinere aflopende zijde. Kijk in onze website voor het huidige aanbod. We leveren de glaslatten in verschillende lengtematen en worden onbehandeld geleverd.

Ventilatielatten: 

Je kunt het herleiden uit de naam. Latten met ventilatie zorgen ervoor dat er een betere luchtdoorvoer is op de sponning. Hout is een natuurlijk product, sommige producten zijn gevoeliger voor het weer. Rot hout of last van verschillende weersomstandigheden. Ventilatielatten die hebben een gleuf aan de onderkant waardoor het hout beter geventileerd wordt. Onze latten die bieden we aan in verschillende lengtematen. 

Opdeklatten:

Opdeklatten gebruik je op het moment dat enkel glas in je huis hebt en je dit wilt upgraden naar dubbelglas. Door het zetten van een opdeklat kun je heel makkelijk een dubbelglas plaatsen. De opdeklatten kunnen gebruikt worden als vaste en beweegbare stukken. Ze beschermen ook wederom het kozijn tegen houtrot.

Voordat je een je project begint is het dus belangrijk om te kijken welke glaslatten voor jullie van toepassing zijn. Voor ons huidige aanbod kijk in onze webshop. 

Hoe plaats ik een glaslat?

Glaslatten zijn van hout, doordat hout een natuurlijk product is, krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. Denk hierbij aan regen, verrotten of soms beschadigen van het hout waardoor de glaslatten aan vervanging toe zijn. Wanneer je zelf handig bent, is dit een prima klus die je zelfstandig zou kunnen uitvoeren. We zullen je enkele tips geven hoe de glasplaten het makkelijkst te kunnen plaatsen. 

Wanneer vervang je een glaslat eigenlijk?

Wanneer je aluminium of kunststof glaslatten hebt kun je vanaf de buitenkant makkelijk zien wanneer deze moeten worden vervangen. Aan de buitenkant kun je duidelijk zien of er krassen op zitten. Bij hout daarentegen werkt dit anders. Het houtrot zou zich ook aan de binnenkant van de glaslat kunnen bevinden. Deze kant je met het blote oog niet zien. 

Zelf je glaslatten vervangen

Voordat je begint is het van belang dat je eerst de huidige verwijderd. Het verwijderen van de oude glaslat kan door het losmaken van de uitrand en vervolgens gebruik je een plamuurmes en een schroevendraaier om het los te wippen. Je kunt de glasmat nu verwijderen. Vergeet niet de spijkers te verwijderen en ontdoe het kozijn van alle overgebleven resten. Allerlaatst ontvet je het kozijn met terpentine. 
 

Prepareer de nieuwe glaslatten. 

Meten is weten! Zorg dat je alle afmetingen nog goed een keer controleert. Het is een precies werkje om alles te laten passen. Wanneer het nodig is kun je de glasmatten op maat zagen. We hebben de glasmatten in verschillende maten, deze kun je naar wens op maat herzagen als de juiste maat er niet tussen zit.  Je zou ook de oude glaslatten hiervoor kunnen gebruiken. Dit was immers de juiste maat! Plak voordat je de glaslat gaat plaatsen isolatieband op de achterkant van de glaslat, breng beglazingskit aan om het af te werken en plaats de glaslatten. Begin altijd bij de kortste zijden, plaats de latten goed in de hoeken. Je werkt vanuit het midden van de ramen naar de hoeken. Begin dus altijd met de langste glaslatten. 

Voor meer informatie kun je altijd even contact opnemen met ons!